on

Ce este şi cine controlează internetul .

ce este internetul

Internetul este o retea globala de retele de comunicatii aflata in continua evolutie. Marea majoritate a utilizatorilor percep aceasta evolutie ca pe o forma de schimbare si imbunatatire a aplicatiilor software sau retea cu care sunt obisnuiti, sau cu aparitia a noi aplicatii care vor schimba modul in care comunicam, facem afaceri, sau ne distram.

În acest moment nu există nici o organizaţie care se ocupă cu regularizarea internetului. Există ,însă ,cinci organizaţii  ce ne garantează funcţionarea corectă  şi ,într-o oarecare măsură verificarea activităţii online .

Iată-le :

1.Internet Corporation for Assigned Name and Numbers – ICANN

sediul icann ICANN este o organizaţie non-profit cu sediul la Los Angeles . A fost creat în 1998 şi are în componenţa sa indivizi din întreaga lume dedicaţi menţinerii securităţii şi stabilităţii internetului .

Ce face ICANN ? Coordonează alocarea şi asignarea celor trei seturi de identificatori unici pentru internet : adrese Internet Protocol ( IP ) , nume de domenii şi numerele de sistem autonom ( AS ) .

Preşedintele actual este Fadi Chehadé , fost manager IBM .

2.Internet Society – ISOC

ISOC

Internet Society este o organizatie non-guvernamentala non-profit independenta, o sursa recunoscuta de leadership pentru politici Internet, standarde tehnologice si dezvoltare. Misiunea Internet Society este sa promoveze dezvoltarea libera, evolutia si folosirea Internetului in folosul oamenilor din intreaga lume.

Organizaţia a fost creată în 1992 şi are două sedii principale : USA şI Elveţia .

Comunitatea Internet Society . Sunt peste 130 organizatii si peste 55.000 membri individuali din peste 80 de capitole din intreaga lume. Vezi mai multe informaţii pe site Internet Society Romania .

3.Internet Engineering Task Force – IETF

1ietf-logo

Internet Engineering Task Force este o organizaţie internaţională , alcătuită din tehnici , specialişti şi cercetători  , interesaţi de evoluţia şi funcţionarea corectă a internetului . Oricine se poate înscrie , personal , nu ca reprezentant al unei instituţii publice sau private  .

IETF se ocupă cu dezvoltarea şi promovarea standardelor  internet , în strânsă cooperare cu World Wide Web Consortium  şi ISO/IEC , în particular TCP/IP .

Sediul principal este în California , director Ray Pelletier . Vezi mai multe info despre IETF

4.Internet Architecture Board – IAB

IAB

Internet Architecture Board este o organizaţie constituită fie ca organ consultativ al ISOC  ( Internet Society ) fie ca comisie de supraveghere a IETF ( Internet Engineering Task Force ) . De asemenea , IAB se ocupă şi cu plângerile în ceea ce priveşte IESG .

Preşedintele IAB este Bernard  Aboba , de la Microsoft . Mai multe info pe site iab.org

5.Internet Governance Forum – IGF

IGF_Logov2

Internet Governance Forum este un forum promovat de ONU . Dată fiind importanța din ce în ce mai mare a internetului pentru întreaga societate, guvernele trebuie să se implice tot mai activ în luarea deciziilor cheie care stau la baza dezvoltării internetului.

Guvernarea internetului nu este de fel un subiect simplu .Procesul în care sunt implicate multiple părți interesate pentru guvernarea internetului oferă un mecanism eficient și participativ pentru promovarea cooperării globale și trebuie încurajat în continuare.

Sediul IGF este la Geneva , în clădirea ONU şi este gestionat de un Multi-stakeholder Advisory Group ( MAG )  format din peste 50 de exponenţi al sectorului public şi privat . Vezi mai multe info pe site IGF .

1 commenti:

  1. Pentru mine informatiile acestea sunt total necunoscute. Nu am auzit de nicio companie dintre cele de mai sus.

    RăspundețiȘtergere