on

O adolescentă în vârstă de 15 ani a inventat lanterna care se alimentează de la căldura mâinii .


Când , acum un an , Ann Makosinski s-a prezentat împreună cu părinţii la un concurs local de ştiinţă din Victoria , Canada , era doar o adolescentă ca oricare alta , cu un proiect ştiinţific în sertar : o lanternă alimentată de căldura mâinii . O invenţie care a făcut înconjurul lumii , dar juriul canadian , atunci , a premiat-o  cu locul doi .
Dacă Ann ar fi renunţat , descurajată de acel loc doi şi ar fi lăsat  proiectul într-un sertar al casei sale din Victoria , probabil lumea ar fi pierdut posibilitatea de a beneficia de o nouă formă de energie renovabilă ,  care nu are nevoie nici de soare , nici de vânt .

Ann , intr-un filmuleţ pe YouTube , descrie modul în care a gândit realizarea acestei invenţii , pornind de la faptul că foarte multă căldură este degajată de corpul uman , iar aceasta poate fi folosită ca sursă de energie .



Ann Makosinski a prezentat invenţia sa la competiţia Google Science Fair în primăvara lui 2013  În septembrie 2013  a fost nominalizată în finală şi a zburat la Mountain View împreună cu alţi inventatori faimoşi şi baby talent de vârsta ei , câştigând premiul la categoria ei de vârstă .Premiul ? O bursă de studiu în valoare de 25.000 de dolari  şi un trofeu realizat din Lego . 

Ann se foloseşte doar de căldura mâinilor sale şi de module Peltier care produc energie când una dintre marginile acestor module este încălzită, iar cealaltă rămâne rece. Ea reuşeşte astfel să producă lumină de LED pentru aproximativ 20 de minute.

0 commenti:

Trimiteți un comentariu