on

#Baikonur . Lansarea rachetei #Soyuz  cu destinaţia Staţia Spaţială Internaţională ( #ISS )va avea loc mâine , 23 noiembrie , la ora 23:01 (ora României )




Pe rampa de lansare a cosmodromului Baikonur , din Kazahstan , racheta Soyuz este aproape gata de lansare .Printre ultimele pregătiri  se afla şi tradiţionala binecuvântare a rachetei , care va transporta trei astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională . Este vorba despre italianca Samantha Cristoforetti , rusul Anton Shkiaperov şi americanul Terry Virts .


Pentru a ajunge pe ISS  astronauţii utilizează o versiune modernă a celebrei rachete proiectată în epoca sovietică . În şase ore vor ajunge la destinaţie .

Peste 1700 de lansări din anii '60 până astăzi .
Lansatorul , care se cheamă tot Soyuz , are o structură cu trei stadii şi este evoluţia unei rachete  balistice intercontinentale proiectata de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece .Începând cu anii '60 au avut loc  peste  1700 de lansări , 90% dintre ele fără echipaj , cu un mare procent de reuşită . În vârful rachetei se află naveta TMA-15M , care găzduieşte astronauţii . Modulul orbital are un volum de doar 5 metri cubi , dar se compensează cu faptul că ultima versiune Soyuz are o mică fereastră ce permite astronauţilor să vadă panorama .


În mai puţin de 10 minute de la zero la 28000 km/h 
Separarea de primul modul va avea loc după 1 minut şi 58 de secunde , la o altitudine de 42 km , al doilea se va desprinde  3 minute mai târziu ,la 176 km .  După circa nouă minute de la lansare , la 208 khilometri distanţă de Pământ , va avea loc separarea celui de-al treilea modul şi înserarea pe orbită a navetei , care va călători cu 28 de mii de khilometri pe oră . Pentru echipaj este un moment de stupoare : la mai puţin de 9 minute de Pământ , experimentează lipsa de gravitaţie .

După ce va efectua doar patru orbite ( faţă de 34 anterior) în jurul Pământului  , în circa şase ore , naveta Soyuz va ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională .

Vezi lansarea rachetei Soyuz duminica LIVE pe  NASA Live Space TV

0 commenti:

Trimiteți un comentariu